пряка демокрация (direct democracy)

 
пряка демокрация (direct democracy)

 
Рейтинг: 3.00
(268)
ГЛАВНА (ново броене след 60 000:)
Връзки / LINKS
КОНТАКТ И ОРГАНИЗАЦИЯ
Календар
Анкети
"Ф" като “фалшиво” / F like "fake"
Лични файлове
Музика
Изпрати картичка :)


Мирно кротко Публикации Галерия ХРОНИКА и ИСКАНИЯ Открит ФОРУМ

ХРОНИКА и ИСКАНИЯ / България

08 Февруари 11, 19:42 / Автор: Гражданско участие
"Изборният" кодекс затвори изборите за гражданите
Дали Конституционният съд ще ги отвори? Дали Омбудсманът ще го сезира? Страхът на властващите от народа е все по-очевиден. Не стига всичко друго, което му отнеха, но и в самия избирателен закон издигат най-високи бариери пред всякакво независимо участие в изборите. Искаме да ги свалят. Не че ще стане така, но поне да сме наясно кой за кого работи и кой път ни остава към истинската свобода и демокрация.

До Омбудсмана ттт 

на Република България ттт

София ттт

(вх. № 717 / 08.02.2011; БТА вх. № 80 /08.02.2011
И С К А Н Е 
от сдружение "ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ И ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ" ОТНОСНО: Дискриминационни текстове в Изборния Кодекс

 

Уважаеми г-н Омбудсман на Републиката,

Моля да сезирате Конституционния съд с искане да отмени дискриминационните и антиконституционни текстове в Изборния кодекс, нарушаващи равното ни избирателно право, а именно:

Чл. 3, ал. 2 и 4, лишаващи българските граждани, живеещи в чужбина и извън ЕС от активно избирателно право при избора на Европейски парламент и в общинските избори;

Чл. 79. ал. 1, изискващ несъразмерно голям паричен депозит от 10 000 лв. за издигане на един независим депутат в една само листа и един само многомандатен район – еднакъв с депозита, изискван от една партия (дори коалиция) за издигане на много повече кандидати във всички избирателни райони и повече от една листа;

Чл. 109, ал. 1, 112, ал. 3, т. 2 и 119, ал. 1, изискващи несъразмерно голям брой подписи (15 000) за издигане на един независим депутат в една само листа и един само многомандатен район – еднакъв с броя, изискван от една партия или коалиция за издигане на много повече кандидати във всички избирателни райони и в повече от една листа;

Чл. 106 ал. 4, 109, ал. 1, забраняващи издигането на един независим кандидат в повече от един район, докато същото е позволено за партийни кандидати при същите изисквания за брой подписи и паричен депозит.

Чл. 109, ал. 4, завишаващ отговорността на инициативните комитети, в сравнение с тази на партиите при аналогичната хипотеза.

Особено дискриминиращи са чл. 23, 27, 28, 30, 34 и 37, изключващи нас, избирателите както от пряко включване в състава на избирателните комисии, така от участие в определянето на този състав.

Не е гарантиран и равноправният ни достъп до медиите поради липсата на реални гаранции в правилата на Раздел Пети от закона и противоконститу-ционната забрана в чл. 149, ал. 4 да се обжалват решения на ЦИК по жалби срещу доставчици на медийни услуги.

Самата процедура за приемане на Изборния кодекс до настоящия момент е дълбоко недемократична, доколкото изключва широкото всенародно обсъждане на един закон, регулиращ основните ни конституционни права. Молим да поискате такова обсъждане, докато законът не е приет окончателно.

08.02.2011 г.                    
Сдружение “Гражданско участие и пряка демокрация”

        


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1093