пряка демокрация (direct democracy)

 
пряка демокрация (direct democracy)

 
Рейтинг: 3.00
(268)
ГЛАВНА (ново броене след 60 000:)
Връзки / LINKS
КОНТАКТ И ОРГАНИЗАЦИЯ
Календар
Анкети
"Ф" като “фалшиво” / F like "fake"
Лични файлове
Музика
Изпрати картичка :)


Мирно кротко Публикации Галерия ХРОНИКА и ИСКАНИЯ Открит ФОРУМ

ХРОНИКА и ИСКАНИЯ / България

Вземи в gLOG
24 Януари 09, 13:09 / Автор: Гражданско участие
Писмо до организаторите на протеста
да не заглушаваме "опасни" искания
Привет, организатори на “обединения граждански протест”!
 
На 14-ти януари в НС от името на десетки протестиращи и хиляди други граждани, участвали в предишните протести и подписали няколко петиции до НС, се внесе искане за реални права за пряко участие на гражданите в държавното управление. 
Това е искане, обединяващо всички протестиращи групи е решаваща предпоставка за успеха на отделните и групови искания и много хубаво, че присъства в обща форма във вашата Декларация. Но за да не бъде “удовлетворено” в неработещи форми (за което има сериозна опасност) то се нуждае конкретизация. 
Точно затова и с това писмо от 14-ти до НС искаме гаранции за пълнота и реалност на правата за пряко участие за да не бъдат спънати с процедури и условия,  които на практика ще ни лишат от реално участие. Една такава гаранция е публичното обсъждане на закона, регулиращ тези права и приемането му с референдум.
За да получим работещо право на гражданска инициатива на референдум е нужен оптимален праг на свикване (не повече от 200 х. подписа), достъп до медиите и ред др. условия, без които ще получим не свободни, а контролирани референдуми.
Мажоритерен вот без право на отзоваване е чиста измама. Затова искаме и право на отзоваване (с подписка от гражданите) на всички избрани от нас държавни служители и представители. Не знам защо това право го няма във вашата декларация, но то жизнено необходимо в нашите условия на задкулисен контрол на мафиотските, вкл. другарски кланове върху народни представители и държавни служители и е масово желано от хората.
Възлово е и искането за пряк избор на прокурори, съдии и полицейски началници в условията на неработеща съдебна власт. То ще ни даде работеща правоохранителна система, служеща на всички граждани, а не на шепа избрани.
Ако реално ще изразявате волята на протестиращите, прибавете и тези искания. Те са факт, част от протеста и споделяни от хиляди хора, също граждани на България и дори мнозинството от тях. Но техният глас упорито се заглушава от управляващите и техните медии. Не вярвам да им помагате в това.
С поздрав и надежда,
Иван Христов,
Мрежа за бързо гражданско реагиране
Сдружение “Гражданско участие и пряка демокрация”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1547