пряка демокрация (direct democracy)

 
пряка демокрация (direct democracy)

 
Рейтинг: 3.00
(268)
ГЛАВНА (ново броене след 60 000:)
Връзки / LINKS
КОНТАКТ И ОРГАНИЗАЦИЯ
Календар
Анкети
"Ф" като “фалшиво” / F like "fake"
Лични файлове
Музика
Изпрати картичка :)

БЛОГ АРХИВ
«« август 2019 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Мирно кротко Публикации Галерия ХРОНИКА и ИСКАНИЯ Открит ФОРУМ

ГЛАВНА (ново броене след 60 000:) 11:38
« Обратно
Как да се освободим?
Властта – на гражданите!
Път към свободата на България

Как да сложим край на катастрофалното управление на страната ни? Коя е алтернативата на фалшивия преход и парада от фалшиви спасители и опозиционни ментета, който ни подхвърлят на всеки избори?
Алтернтативата е преминаване на властта в ръцете на всички граждани, днес отстранени от определяне на собствената им съдба. Това ще спре разрухата и грабежа, това ще постави начало на преход към нещо наистина по-добро за цялата нация, това ще възроди България и ще ни направи свободен народ!
В какви форми могат българските граждани да установят реален контрол върху държавата си? При нашите условия на свръхконцентрация на властови ресурси в ръцете на най-тясна група хора за това са нужни по-силни инструменти на демокрацията. Икономическата слабост на населението (ограбено знаем от кого) не позволява въведените форми на демокрация да произведат реална демокрация – всичко остава под контрола на левите и десни „другари”. Затова са ни нужни по-силни инструменти за контрол на гражданите върху властта – права за пряко участие във всички власти (законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна) на всички равнища. Не фрагменти, не имитации на такива права, а пълният комлект инструменти за постигане реален контрол на обществото върху държавата:
- право да свикваме референдуми с 200 000 подписа по предложени от нас закони;
- право да отзоваваме предсрочно с подписка депутати, кметове, президенти и др. избирани или не държавни служители, когато лъжат, крадат или управляват лошо;
- реален достъп до цялата публична информация;
- достъп до ефира и участие в управлението на публичните медии;
- право на гражданите да сезират Конституционния съд;
- пряко да избираме и отзоваваме повече държавни служители – Главния прокурор, Върховните съдии, полицейските началници, възлови министри и др. които решим.
Нужни са ни граждански квоти във всички държавни органи на всички равнища – от управителните съвети на публичните медии до съдебния инспекторат.
Нужно ни е право да свикваме представителни граждански форуми, формирани по жребий от предварително съставени списъци на всички желаещи граждани и специалисти за разработка на закони и др. държавни решения.
Нужни са ни и ред други права, инструменти и политики за постигане на пълен и реален контрол на гражданите върху управлението на страната – сами ще решим какви.

За да получим наистина работещи права, а не орязани имитации, каквито вече ни подхвърля другарската олигархия, законите с тези права трябва да се приемат с референдуми след пълноценно публично обсъждане, позволяващо издигане на всички възможни алтернативи за промяна на системата, а не само фрагментарни безобидни за режма псевдо-решения като мажоритарна система, президентска република и контролирани референдуми с високи прагове или свиквани от ТЯХ по техни въпросии и правила.

Как да вземем тези права и инструменти?
На първо място като гласуваме само за онези, които в най-надеждна форма се ангажират да ни ги дадат.
Но освен това за да не бъдем измамени за пореден път трябва да се самоорганизираме в самостоятелна гражданска сила, способна да издига, избира и контролира между изборите своите представители и служители в държавната власт. Нужна ни е национална мрежа за бързо гражданско реагиране и пряко действие преди партиите.

По сегашния закон кандидати за такива представители можем да издигаме с подписка или чрез партия. Ако се намери такава партия, тя трябва да приеме овластяването на гражданите за своя първа цел, да се постави под пълния контрол на гражданите и още преди изборите да започне създаването на групи по места за пряк граждански контрол върху себе си и държавата. Кандидатите за нашето доверие тябва (1) да ни помагат да се самоорганизираме в мрежа за пряко действие, (2) да позволят на гражданите по места да изберат кандидатските листи за парламент и местна власт в първични избори и (3) да поемат ясния ангажимент след изборите да ни въоръжат с всички необходими права и инструменти за контрол върху себе си и държавата.

Първа задача на така избраните е да да установят веднага след изборите реално гражданско участие и контрол в държавното управление като (1) ни предоставят всички необходими ПРАВА и инструменти за такъв контрол - права за пряко участие на гражданите във всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна и (2) насърчават и подпомогнат самоорганизиране на гражданите в повсеместни групи за пряко гражданско действие изън партиите и като инструмент за изразяване на волята ни с масови демонстрации и гражданско неподчинение, когато избраните предават интересите ни и не можем по друг начин да упражним суверените си права.

Това означава:
А. На национално равнище
Избраните като депутати в НС с горния ангажимент до три месеца след избора им
1. Подготвят конституционните и законодателни промени, даващи ни горните права и заедно с нов избирателен кодекс,
2. Изнасят ги на всенародно обсъждане и
3. Насрочват референдум(и) за приемането им.
Същевременно и още преди избора кандидатите за депутати, приемащи искането за пряка гражданска власт
4. Насърчават и подпомагат повсеместното създаване на групи за пряко гражданско действие;
5. Всеки от тях организира най-малко две такива звена на мрежата и използва всяка възможност чрез медиите и по други начини да призовава и подпомага гражданите към самоорганизиране в самостоятелна гражданска мрежа извън партиите.

Б. На местно равнище
Избраните за кметове и общински съветници, приели искането за пряка гражданска власт, доколкото не могат да променят законите, лишаващи ни днес от реален контрол върху управлението, поемат следните ангажименти:
1. Да свикват месни референдуми, ако 5-10% от избирателите в дадена община, район или кметство поискат това;
2. Да свикват местни представителни форуми, формирани по жребий от предварително съставен списък от всички желаещи граждани за разработка на местни решения, ако 5% от местните избиратели поискат това като след изработване на прокта го приемат какъвто е или го поставят на гласуване с местен референдум;
3. Да поставят на гласуване с референдум решения за вземане на общински заеми;
4. Да осигуряват пълно гражданско наблюдение на дадена общинска служба, ако трима граждани поискат това;
5. Да си подават оставките и свикват предсрочни избори или освобождават от длъжност други местни служители, ако 25 % от местните избиратели поискат това;
6. Да осигурят клубове оборудвани с телефон и интернет на общинска сметка за самоорганизиране на гражданите в групи за пряко деиствие;
7. Да осигурят гарантиран за всеки свободен достъп до местното радио или радиоуредба в желано от него време, доколкото това е в тяхна власт;
8. Да подпишат на публично събрание декларация с горните обещания, заверена с подписите на минимум 10 граждани, а при желание на същите и от нотариус с имуществена гаранция за изпълнение, определена от самите граждани на събранието.

Депутатите и общинските съветници, приели да помагат за установяване на пряка гражданска власт, могат да приложат, ако така поискат техните избиратели, фигурата на т. нар. колективен депутат или съветник като на едно депутатско (съветническо) място работят заедно 3-4-ма души, фигуриращи в кандидатската листа и редуващи се всеки по една година на дадената длъжност, като предишният подава оставка година след заемане на длъжността, но всичките работят заедно в един екип през целия мандат. Така ще се разшири кръга от хора, участващи в управлението.

Граждани на България
За контакти: 8401792, 8847221, 9435395, 9299630, 0885230845, 8552146, 8556129
...................................................................... (добави свой телефон), freeinf@gmail.com

Заявление за имущ. гаранции на предизборни обещания /местни избори/: http://edname4ta.dir.bg/_files/3089147.htm
17 Октомври 07, 11:38    Коментари (10)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
10. baj
17.07.11
01:24
Браво , възхищавам се на будни млади хора като Вас , които са загрижени за бъдещето си ! Мисля , че в правилна посока насочвате енергията си . Защо смятате че народа , по точно бедният човек , е безсилен да промени положението си . Не се е организирал , затова не го е сторил . Почти всички , от старото и средно поколение , са свикнали МАЙКАТА ПАРТИЯ-БКП да се грижи за всичко . Всички живеехме безгрижно и безотговорно . Имахме си работа за всички , имаше хапване за всички , имаше море за всички .Даже за живота ни под юргана се грижеше , майчицата партия , като насърчаваше раждаемоста , което не беше лошо . Какво може да се очаква от народ , изпаднал в тежка летаргия . Горбачов , разбута системата , настъпи перестройката , и вот тебя-настъпи какафонията ДЕМОКРАЦИЯ ! Аз я смятам , за начало на голямото ЛАПАНЕ , т.е.- пълнене на гушките . Сами се досещате , кои имаха достъп до голямата софра , сегашните богаташи естествено . Какво ли не сториха , през годините на преход , само и само да заграбят колкото може по вече народна пара . Измислиха приватизации , направиха фондове и какви ли още не измишльотини . Мижай да те лъжем НАРОДЕ ! И го правеха , и още го правят , майсторски . Не е луд който яде зелника , а този който му го дава ! Само народа си е виновен за дереджето в което се намира ! А има сила , която може да използва - тази сила е ГЛАСА НАРОДЕН .Напълно съм съгласен , че народните представители трябва да сключват писмен договор със своите избиратели , НОТАРИАЛНО заверен .В този договор , ясно трябва да се впишат задълженията които поема към избирателите си , как да се отчита пред тях , и задължително подчертано условие , при несправяне с поетите ангажименти , да бъде заменен със следващият в листата .Така ще се замислят , дали да дават празни обещания .Давайте идеи , все ще се измъдри нещо !
9.
09.03.11
10:28
Крайно време е някои да каже стига на лумпените в костюми , Крайно време е верваите ми
8. Йон Мариан
29.12.08
01:44
Браво! Поздравления за дръзновението!Мечтата може да стане реалност и то съвсем скоро.
Прочетете "Реалната демокрация". Там има много-подробности, които обясняват как точно народа да придобие власт над политиците си.
Ето и един линк на книгата
http://realdemocracy.hit.bg
7. Ганю Брюкселски
06.12.08
00:32
Добре.Тук ми харесва.Този адрес трябва да се популяризира и в други форуми.А статииката е чудесна.Много от идеите ги споделям.Трябва да се търси начин тези неща да се популяризират достатъчно широко преди сатрапите да са се усетили
6. мислещ поне три пъти съдмично
18.01.08
19:01
Точно така, да издигнем алтернатива на новите и стари ментета - Герб, Атака и т.н. Нещо, което искат негласуващите. Те не се хващат на ментетата,но им пречат издигнат своя алтернатива, не гласуват и пак са елиминирани.
5. Гарабед
15.01.08
23:34
Попитали радио “Ереван”:
- Как BG мафията може да си узакони властта за още 4 години?
- С гербова марка на задника.
4. me4ta
12.11.07
00:54
Понеже няма медия, чрез която гражданите да си говорят и разберет какво и как искат и как да координират съвместни действия, наистина главно средство за това са листовки с призиви за свързване в борба за пряка демокрация – ако можем 200 х. - включване чрез изпращане на телефон или е-мейл за натрупване на „критична маса” от свързани и готови да излязат за тези права хора. Ето тук има текст на призива – лице и гръб на половин страница http://edname4ta.dir.bg/_files/3238336.doc
Ксерокопията може да предавате на някой от телефоните, посочени, като може да допишете и свой телефон.
3. Тодор
04.11.07
18:15
ако трябват пари за разпечатване на брошурки с тези идеи, дайте ми банкова сметка за превода или адрес, на който направо да изпратя рапечатаните от мен 1000 броя от ваш файл, който качете тук.
2. Segmadis
21.10.07
23:08
Мда можете спокойно и мен да ме пишете към едно такова мероприятие с удоволствие бих помогнал за сваляне на съществуващите в момента "политици" с каквото мога - за връзка с мен скайп: segmadis но това по горе ще го разпространя...нека наистина започнем в НАШАТА държава да живеем достойно и без страх от утре-то...
1. Lupe Mlatev
18.10.07
04:09
Pishi me za ohrana na demonstraciite. Nema da mlatim be, samo shte gledam.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.102